Pulsband

Pulsbälte från PolarPulsband är den vanligaste formen av mätinstrument för att mäta pulsen vid aktiviteter. Det är ett bälte som fästs över bröstet med ett brett elastiskt band och där sedan mätinstrumentet monteras på bältet. Bältet synkroniseras sedan med någon utrustning och skickar regelbundet vidare din puls till den angivna enheten.

Pulsband kan vara tillverkare för att specifikt passa en viss produkttyp eller vara en öppen standard som andra också kan använda. Detta gör det möjligt för t.ex. mobiltelefoner att koppla upp sig till pulsbältet och ta del av informationen.

Bluetooth – trådlöst teknik

Pulsband kommunicerar oftast genom tekniken Bluetooth som är en trådlöst och relativt pålitlig kommunikation som fungerar på nära håll. Det är samma teknik som används för trådlösa hörlurar och headset till telefoner.

En fördel med Bluetooth här är att det inte är extremt tungdrivet vilket gör att batteriet i bröstbältet faktiskt håller väldigt lång tid och samtidigt så behöver inte Bluetooth någon fri sikt för att kommunicera (även om den såklart få bättre signalstyrka då). Men från bröstet till handleden kommer det fungera klockrent.

Pulsband vid simning

Det finns pulsband speciellt avsedda för simning och det finns även pulsband som fungerar både för simning och på land. De pulsband avsedda för simning brukar vara bättre och mer optimerade för att passa under simning.

Pulsklocka med pulsband

Pulsklockor och träningsklockor säljs ofta både med och utan pulsband. De brukar marknadsföras som Bundle (paket) eller med HRM (Heart Rate Monitor) för att hänvisa om där följer med pulsmätare i paketet eller ej.

Om du ska köpa en träningsklocka för att komma igång med träningen så rekommenderar vi starkt att du passar på att köpa med pulsband (om inte klockan har pulssensor vid handleden). Du får ofta pulsbandet till ett lägre pris än om du senare skulle köpa den löst.