Pulsklocka & Träningsklockor

En pulsklocka eller träningsklocka kan agera som pulsmätare åt dig och är ett perfekt verktyg för dig som vill ta träningen till nya nivåer. Pulsen kommer att vara en stark signal för hur tuff din aktivitet är för stunden men kan även träningsklocka kommer även kunna sammanställa detta för ett helt träningspass. Detta kan då i sin tur användas för att utvärdera återhämtningstid och hur lång vila du bör ta innan ditt nästa tuffa träningspass.

Under ett träningspass eller tävling kan det vara extremt viktigt att känna till vilken puls man har för stunden. Under träning kan det vara viktigt för att veta att man får ut den träningseffekt man tänkt. Vid intervallpass vill du t.ex. ligga på en högre puls och då kan den hjälpa dig att nå rätt nivåer.

Vid tävling kan pulsen användas för att ta reda på att du inte förbränner mer energi och ork än vad du kan vilket gör att du undviker att bygga upp mjölksyra i musklerna.

Om du vill köpa en träningsklocka som mäter puls så ta en titt på de butiker som säljer det.

Garmin

Forerunner 235 - En pulsklocka som mäter puls vid handleden
Forerunner 235 – En pulsklocka som mäter puls vid handleden

Garmin är av de största tillverkarna av bra träningsklockor och annan träningsutrustning där pulsmätning är en väsentlig funktion. För löpare, simmare och triathleter så är en bra träningsklocka som kan mäta pulsen en väsentlig del i träningen och även en viktig funktion att ha tillhands vid tävling. För de som cyklar så är det dock cykeldatoren man vill ha eftersom den placeras på styret och i ett mycket bättre läge än vad en pulsklocka på armen gör.

Garmin har väldigt många bra träningsklockor som mäter puls och finns hos de butiker vi listar. Deras modeller Garmin Forerunner 230 och Garmin Forerunner 630 är två populära alternativ för löpare. För triathleter så finns det Garmin Forerunner 735XT som är en träningsklocka avsedd för just multisport.

För de som cyklar finns det såklart en mängd cykeldatorer som passar sig väl.

Garmin har både modeller som mäter puls med pulsband över bröstet och här finns även specifika varianter för de som simmar. Det finns dock även träningsklockor som mäter pulsen direkt vid handleden. Garmin Forerunner 235 är ett exempel som har inbyggd sensor för att mäta vid handleden.

Polar

Polar M600 Smartklocka
Polar M600 är smartklocka med sportfunktioner

Polar är en annan stor aktör av träningsklockor och som gör väldigt bra och stabila träningsklockor. Polar har några populära modeller som lämpar sig väl för löpning och de är Polar M400 som är en riktigt bra instegsmodell att börja med. Sen har du Polar M600 som är smartklocka med bra träningsfunktioner. Den saknar vissa användbara funktioner men är och andra sidan en kompromiss mellan en smartklocka och träningsklocka.

Den bästa klockan är just nu Polar V800 som är framtagen för att var robust multisportklocka. Den har allt du behöver inom löpning och ger samtidigt möjligheten att snabbt byta mellan olika sporter utan att påbörja nya träningssessioner vilket är exakt det triathleter vill ha.

Polar har även cykeldator där t.ex. Polar M450 är en populär variant som påminner mycket om Polar M400 fast som sitter på styret istället. Alla Polars klockor mäter puls genom pulsband för tillfället men det är inte omöjligt nya varianter med pulsmätning vid handleden dyker upp undre 2017-2018.

Fler märken och modeller

Det finns en hel del andra märken av enklare träningsklockor och tillverkare med uppstickande modeller. Men förutom Polar och Garmin är det förmodligen bara Suunto som är en riktigt stor tillverkare av pulsklockor och träningsklockor.

Om du är sugen på en bra pulsklocka eller träningsklocka så ta bör du besöka pulsklocka.net som är en stor informationsportal inom ämnet i Sverige. Här hittar du de senaste modellerna och vilka som är bäst i för olika användningsområden. Du hittar även videos och recensioner på modellerna och det mesta du kan tänkas behöva.